Sunday, January 9, 2011


ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ / PROJECT SPACE

Μαρία Παπαχαραλάμπους -
"Here & Now. Happiness"
Εργαστήρι παραγωγής ιδεών και πρακτικών εφαρμογών
με ζητούμενο την ευτυχία

Εγκαίνια: 18 Δεκεμβρίου 2010, 13.00

Η Μαρία Παπαχαραλάμπους είναι η πρώτη καλλιτέχνιδα που συμμετέχει στο Project Space του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του οποίου θα στήσει ένα εργαστήρι παραγωγής ιδεών και πρακτικών εφαρμογών με ζητούμενο την ευτυχία.

Στο πλαίσιο αυτό, η καλλιτέχνης καλεί ειδικούς από διαφορετικούς τομείς (συνθέτες, ηθοποιούς, ποιητές, συγγραφείς, ψυχολόγους, ιστορικούς, κριτικούς τέχνης, καλλιτέχνες) να συνομιλήσουν για την αναζήτηση της ευτυχίας με απρόοπτες και απρόσμενες προεκτάσεις και τοποθετήσεις. Ταυτόχρονα, οι επισκέπτες μπορούν να αφήσουν τη δική τους άποψη υπό μορφή κειμένου ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο, ακόμη και επεμβαίνοντας στα ίδια τα έργα.

Το περιβάλλον / εγκατάσταση παίρνει τη μορφή ενός μη-χώρου όπου συνυπάρχουν η ιδέα του καφενείου, του ιατρείου ψυχής και σώματος και του πάρκου ελεύθερης έκφρασης. Η εικαστικός φέρνει μαζί της έργα της, επίτοιχα και βίντεο, καθώς και φωτογραφίες, ποιήματα, σλόγκαν, βιβλία, μουσική... ό,τι εν πάση περιπτώσει απαρτίζει τον εικαστικό και φιλοσοφικό της κόσμο την περίοδο αυτή.

Πρόκειται για μια διερεύνηση με στόχο τον εντοπισμό των βασικών πυλώνων που στηρίζουν, συντηρούν ή ακόμη και προκαλούν αυτό που όλοι επιθυμούμε... την ευτυχία. Ένα ιδεολογικό άνοιγμα που στοχεύει σε πιο ουσιαστικές και ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις. Νέοι συνδυασμοί υφιστάμενης γνώσης και εμπειρίας μπορούν να οδηγήσουν σε νέες κοινωνικοπολιτικές πρακτικές. Ένα παιχνίδι ανατροπής όχι μόνο της έννοιας του εκθεσιακού χώρου αλλά και της ίδιας της τέχνης ως προς τους στόχους της.

Σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα το project αποτελεί: "Ένα ταξίδι αναζήτησης του νοήματος της δικής μου ύπαρξης και αυτοπραγμάτωσης (σε σχέση με την πυραμίδα του Μάσλοου) μέσα από την τέχνη και το γλωσσάριο που ανέπτυξα όλα αυτά τα χρόνια. (…) Πάντα είμαστε μέρος κάποιου αποτελέσματος, αλλά η συνειδητή και αυθόρμητη στάση σε αυτήν την προσέγγιση ορίζει ένα νέο τοπίο, μια νέα θέαση που μπορεί να οριστεί ως τέχνη ή ίσως η τέχνη του 21ου αιώνα. Εκεί που οι επιστήμες ξανασυναντούν τις τέχνες, τη φιλοσοφία και την ποίηση."

Μήπως η τέχνη δεν είναι απαραίτητη σε ένα ευτυχές περιβάλλον;

Αυτό το project-σε-εξέλιξη έχει ξεκινήσει με τον τίτλο "Here & There"από την Κύπρο, όπου παρουσιάστηκε ως τριλογία στην APOTHEKE Contemporary Arts, στο Ίδρυμα ARTos και στην Γκαλερί Αργώ. Λίγο νωρίτερα από το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα παρουσιαστεί στην Μπιενάλε του Καΐρου και στη συνέχεια στο [m]ARTos στη Μαδρίτη.


Συνοδεύεται από δίγλωσσο, έγχρωμο κατάλογο 128 σελίδων.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί μία σειρά από δράσεις και performances.

Καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιούνται performances, ομιλίες, συζητήσεις.
Το πρόγραμμα θα ανανεώνεται τακτικά στο: http://www.artbox.gr/project_space.htm.

Με την ευγενική υποστήριξη του:
Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού Κύπρου - Πολιτιστικές Υπηρεσίες



Πληροφορίες:

Διάρκεια έκθεσης: 19/12 2010 - 30/01 2011
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο, 10.00-18.00
Τετάρτη, 10.00-22.00, Παρασκευή, 10.00-19.00
Κυριακή, 11.00-15.00, Δευτέρα κλειστά

Την περίοδο των Χριστουγέννων, το Μουσείο θα είναι κλειστό στις εξής ημερομηνίες:
25 & 26 Δεκεμβρίου, 1 Ιανουαρίου.


Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
www.mmca.org.gr
Εγνατία 154
546 36 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 240002 & 2310 281212
F: 2310 281567
http://mmcart.blogspot.com/
mmcart@mmca.org.gr

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.artbox.gr/project_space.htm

No comments:

Post a Comment